Vilken ljudbokstjänst är bäst – BookBeat eller Storytel? Båda är bra men vilken som är bäst beror på vad du letar efter. Observera att den ena är dyrare än den andra.

Det finns många olika ljudbokstjänster att välja mellan idag men det är framför allt 2 tjänster som sticker ut, nämligen BookBeat och Storytel. Vilken ljudbokstjänst som är bäst 2020 beror däremot på vad som är viktigast för dig: lägre pris eller unikt utbud.

Abonnemang och priser

Hos BookBeat kan du välja mellan 3 olika abonnemang:

 • Basic för 99 kr/mån (20 tim lyssning)
 • Standard för 149 kr/mån (100 tim lyssning)
 • Premium för 199 kr/mån (obegränsad lyssning)

Storytel erbjuder också 3 olika abonnemang:

 • Unlimited för 169 kr/mån (1 vuxen + 1 barn)
 • Family för 209 kr/mån (2 vuxna + 2 barn)
 • Family+ för 259 kr/mån (3 vuxna + 3 barn)

BookBeat är alltså det billigaste alternativet, förutsatt att du skapar ett konto bara för dig själv. Du kan lägga till familjemedlemmar för 49 kr/månad per användare men då är du snart uppe i samma prisklass som Storytel. Plus att Storytel inte har någon begränsning för hur mycket du får lyssna varje månad – det har däremot BookBeat.

När man lägger till användare på BookBeat får alla användare lyssna på samma antal timmar som ingår i paketet: 20 timmar med Basic, 100 timmar med Standard och obegränsat antal timmar med Premium.

En genomsnittlig BookBeat-användare lyssnar 25 timmar per månad i januari och 21 timmar i december. I januari sker mest lyssning på hela året och i december minst. Det innebär att du sannolikt klarar dig med BookBeat Basic som tillåter dig lyssna i 20 timmar per månad och nästan garanterat klarar dig med BookBeat Standard.

Om ni är fler som vill dela på ett konto kan Storytel vara ett bättre alternativ. För 2 vuxna och 2 barn kostar det exempelvis 209 kr/mån hos Storytel men hos BookBeat blir kostnaden 99 kr/mån för abonnemanget och 147 kr/mån för 3 extra användare (3 x 49 kr). Totalt 246 kr/mån. Det är en skillnad på 37 kr/mån till Storytels fördel.

Utbud och originalinnehåll

Eftersom varken BookBeat eller Storytel har officiella listor över vilka förlag som man samarbetar med är det svårt att jämföra deras utbud mot varandra. Det blir alldeles för komplicerat. För att göra det enkelt för mig kollade jag därför upp om förra årets 20 mest lyssnade ljudböcker finns hos både BookBeat och Storytel. Det gjorde dom.

Om du vill lyssna på kända svenska författares ljudböcker – eller nya ljudböcker som det pratas om – kommer du inte bli besviken oavsett om du väljer BookBeat eller Storytel. Däremot kan utbudet skilja sig något om du letar äldre svenska ljudböcker eller ljudböcker från mindre kända författare. Men det går i så fall åt båda håll.

Hur som helst så finns det inget som pekar på att BookBeat eller Storytel har sämre utbud än den andra. Däremot har Storytel ett mer exklusivt – eller unikt – innehåll.

Den enda skillnaden jag kan hitta just nu är nämligen att Storytel erbjuder originalinnehåll. Det innebär att innehållet bara går att lyssna på hos Storytel. Jag blir inte förvånad om BookBeat också börjar producera eget innehåll inom en snar framtid men i dagsläget är det bara Storytel som gör det.

Appar och teknik

Det handlar inte bara om priser och utbud utan också om teknik. Lika viktigt som ett schysst pris och ett spännande utbud är att tekniken fungerar. Nästan lika viktigt i alla fall. Eller kanske till och med ännu viktigare för somliga. Både BookBeat och Storytel har hur som helst bra appar som nästan alltid fungerar som dom ska.

Dom buggar som funnits har man snabbt åtgärdat. Men appar ska inte bara fungera utan också vara användarvänliga.

BookBeat och Storytel har snarlika funktioner och deras små olikheter borde inte påverka vilken ljudbokstjänst du väljer i slutändan. I både BookBeats och Storytels app hittar du boktips och kan söka efter ljudböcker som du vill lyssna på. Du har dessutom en egen bokhylla i båda apparna där du hittar dina ljudböcker.

Om jag måste välja ljudbokstjänst

Storytel är landets största och äldsta ljudbokstjänst. Erfarenhet väger som bekant tungt. Men BookBeat med Bonniers i ryggen har över 100 års erfarenhet – även om BookBeat lanserades så sent som 2015. BookBeat och Storytel är båda fantastiska tjänster men BookBeat är billigare för en ensam lyssnare och det fäller avgörandet.

 • Ingen kampanjkod behövs

 • Avsluta när du vill

 • Ord. pris från 79 kr/månad

Prova gratis
 • Ingen kampanjkod behövs

 • Avsluta när du vill

 • Ord. pris från 99 kr/månad

Prova gratis
 • Ingen kampanjkod behövs

 • Avsluta när du vill

 • Ord. pris från 139 kr/månad

Prova gratis