En unik inblick in i belysningsvärlden

Den boknörd som jag faktiskt är så spenderade jag vintern med att läsa böcker inom nya områden som alltid intresserat mig. Jag hann läsa böcker om både infrastruktur och belysning, det sistnämnda tycker jag är extra spännande då jag är en flitig användare av led lampor. Jag kan varmt rekommendera boken ”Stora boken om belysning inne och ute” för den som vill lära sig mer om belysning, den tekniska aspekten men också om hur ljuset påverkar oss och miljön runt om. Jag har ju ett stort fordonsintresse och det har aldrig slagit mig tidigare att sätta extraljus på min Jeep, men efter att ha läst denna boken så förändrades hela min uppfattning.

JAG LÄRDE MIG ALLT OM LED EXTRALJUS

När jag tidigare sett bilar på vägarna köra runt med stora lyktor i fronten på bilen så har jag tyckt att detta var en onödig accessoar som förstör bilens linjer och design. Efter att ha läst ofantligt många böcker om belysning så har jag börjat förstå de bakomliggande orsakerna till att man väljer att installera led extraljus på sin bil, lastbil eller maskin. Sverige är ett mörkt land under höst och vinter och mellan September och Mars så är det inte många soltimmar vi får njuta av. Det finns mycket vilt i skogarna och i södra Sverige så utgör vildsvin ett stort problem för bilister. Installerar man led extraljus så får man en bättre sikt både mot sidorna av vägen och även på långt håll. Extraljusen är ingen accessoar, utan ett viktigt hjälpmedel för att hinna upptäcka och undvika eventuella faror som plötsligt kan dyka upp utan förvarning.

Ett generellt tips för den som är nyfiken på extraljus är att läsa på om ljusbild, watteffekt, lysdiod och kapslingsklass. Många tror att effekten är det enda viktiga att tänka på, eller att lumen (en term som används för att mäta ljusmängden) visar hur bra en lampa presterar, detta är långt från sanningen. Man behöver förstå helheten och hur ljusbilden påverkar prestandan och varför en ljusbild kan vara bra eller dålig beroende på körförhållanden. Hos Ljusgiganten.se hittade jag en IPF 940 som jag tyckte passade bra på Jeep Wrangler och anledningen till att valet föll just på denna lampa var ljusbild i kombination med det klassiska utseende som IPF utstrålar.